Hoe kom je als zzp’er aan goede opdrachten? Moet je altijd ja zeggen tegen opdrachten, ook als ze slecht worden betaald?
Voordat je als zzp’er nadenkt over opdrachten, moet je je eerst afvragen of je überhaupt geschikt bent als zelfstandige ondernemer: ben je flexibel, kan je tegen druk?
Maar bovenal: heb je een specialisme dat bijzonder is en waarmee je je onderscheidt? En heb je een netwerk onder potentiële klanten?
Zzp’er en opdrachten: de eerste stap
De eenvoudigste manier om opdrachten te verwerven, klinkt dan ook als een cliché, maar is daarom niet minder waar: zorg dat je goed bent, vraag in je netwerk om een proefopdracht en lever vervolgens goed werk. En houd je aan je afspraken, met name die over de afgesproken deadline.
Als je goed werk levert, komt die eerste opdrachtgever terug. Of, nog mooier, hij vertelt het verder. Vraag in ieder geval of je hem als referentie mag gebruiken op je website.
Zzp'er: zorg dat je gevonden wordt
Een eenvoudige manier is het maken van een simpele website. Dat hoeft niet meer dan een paar tientjes te kosten als je je beperkt tot het programma Wordpress of andere gratis software. Die site vertelt kort en bondig wat je dienst is.
Zorg ervoor dat je vindbaar bent via Google. Gebruik dus veel woorden die opdrachtgevers zoeken in je eigen siteteksten. Voorbeeld: als een klant zoekt op 'PHP-specialist' in plaats van op 'PHP-ontwikkelaar' moet je daar in je tekst rekening mee houden. Zoekt men op 'Duits vertalen' in plaats van op 'vertaler Duits'? Pas je aan.
Hoe weet je nu hoe men zoekt? Kijk op Google Adwords, hulpprogramma's voor zoekwoorden.
Schrijf je als zzp'er in bij bemiddelingsbureaus
Zeker voor IT-ers kan dat waardevol zijn, omdat die vaak een vaste groep opdrachtgevers hebben. Scheid het kaf van het koren en vraag andere zzp'ers om referenties en check de redelijkheid van hun bemiddelingskosten
Schrijf je in bij bemiddelingssites
Sites als freelance.nl, offerti.nl en freelancematch.nl bemiddelen tussen opdrachtgevers en zzp'ers. De betalingsmodellen verschillen, maar meestal gaat de kassa pas rinkelen als je daadwerkelijk contact wil leggen met de opdrachtgever achter een offerte. Je krijgt zo wel een goed gevoel van de markt (dus ook nuttig als je denkt over het starten als zzp'er).
Vergroot als zzp'er je netwerk
Dat kan via Linkedin, maar ook bijvoorbeeld een beroepsvereniging. Ga vrijwilligerswerk doen voor zo'n club en je ontmoet gegarandeerd opdrachtgevers of collega-zzp'ers die mogelijk jou inzetten als ze zelf vol zitten.
Zeg in het begin niet te snel nee
Een blanco agenda maakt menig startende zzp'er in het begin wat nerveus en dus zeggen ze tegen alles ja. Vaak zie je dan ook hetzelfde patroon: in je beginjaren heb je een groot aantal verschillende opdrachtgevers met verschillende voorwaarden; daarna wordt vanzelf duidelijk bij wie je past. Dan ga je méér werken voor minder klanten, tegen redelijker tarieven.
Zeg dus niet te snel nee, maar houd wel vast aan reguliere tarieven. Zakelijke opdrachtgevers worden zenuwachtig van wanhopig ogende zzp'ers: dat kan nooit een goeie zijn!
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl